Sałatka Madagaskar

Wszelkie wyobrażenia o wyspie jakie zbudowaliście sobie na podstawie kreskówki o Królu Julianie powinny być włożone między bajki. Na Madagaskarze spędziliśmy Miesiąc Miodowy i przekonaliśmy się, że nie jest to cukierkowaty raj pełen lemurów i palm kokosowych. To czym chcę się dziś z Wami podzielić to malgaski smak podpatrzony w Morondavie, leżącej na zachodnim brzegu wyspy. Miejsce to słynie z największych baobabów na świecie, więc jest jednocześnie lokalnym kurortem przyciągającym turystów nawet z Chin.Baobaby w Morondavie

Moja sałatka „Madagaskar” jest zmodyfikowaną propozycją przystawki jaką delektowaliśmy się w plażowym barze „Chez Tina”, czyli „U Tiny”. Młoda, piękna Malgaszka, władająca kilkoma językami obcymi, zachęca gości do odpoczęcia pod kolorowymi leżakami, wypicia doskonałego lokalnego piwa i posilenia się świeżymi rybami i owocami morza wedle jej autorskiego menu.

Morondava, Madagaskar

Składniki:

  • pół schłodzonego arbuza
  • żółte daktylowe pomidory
  • granatowa cebula (ew. do zastąpienia białą słodką cebulką)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sok z limonki

Sposób przyrządzenia i podania:

  • okrągłą łyżką wydrążyć wnętrze połówki arbuza
  • odłożyć kawałki owocu do osobnej miski
  • cebulkę pokroić w drobne kawałki, wrzucić do miski z kawałkami arbuza
  • pomidory pokroić w średniej wielkości kawałki, dodać do arbuza i cebulki
  • całość wymieszać w misce, dodać świeżo zmielony pieprz
  • wycisnąć sok z limonki, wymieszać  delikatnie składniki
  • następnie miskę włożyć do lodówki na ok. 20 minut
  • - przed podaniem zawartość z miski przełożyć do skorupy arbuza – tej samej, którą na początku wydrążyliśmy 

 Sałatka Madakaskar

Całość smakuje tak jak sam Madagaskar – słodycz i świeżość złamana gorzkim i cierpkim posmakiem. Niezapomniane doznania.

Z okazji rocznicy owego wyjazdu serwuję dziś Wam podwójny przepis z Madagaskaru !!!

Druga sałatka przypadła wyjątkowo do gustu mojemu mężowi. Jest to słodko-pikantne mango sprzedawane na ulicach Antananarivo – stolicy Madagaskaru.

 wersja z mango

Składniki:

  • mango
  • granatowa cebula
  • czerwone pomidory
  • gruboziarnista sól
  • sos chili
wersja z mango

Sałtka z mango na ulicach Antananarivo

Sposób przyrządzenia:

  • mango, cebulę i pomidory pokroić w plastry (!)
  • łożyć warstwami w dużej, najlepiej przeźroczystej misie
  • skruszyć całość solą i polać sosem chili (najlepiej w linii prostej przez szerokość miski)

Dziwicie się skąd tyle soli w słodkich potrawach? Rzeczywiście w każdej restauracji łódko-solniczkahojnie można sobie żeglować po słonych białych kryształkach.

Obie sałatki wymagają od podniebienia wyrozumiałości, tak jak sama wyspa od swoich gości.

 A jeśli ktoś nabrał apetytu na  Madagaskarską przygodę polecam jechać teraz! Sierpień to pora sucha, dzięki czemu można dotrzeć w większość atrakcyjnych miejsc.

 Udanych wojaży!

Morondava, Madakaskar

Bar „Chez Tina”, Plaża w Morondavie, Madagaskar

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.